kepmutatas.hu Összefogás az átláthatóbb kampányfinanszírozásért

HírekOligarchák írják a kottát: kampányfinanszírozás Magyarországon (1.)

2010. 09. 27.

oligar

Forrás: Hírszerző

Oligarchák kiszolgáltatottjaivá váltak a pártok az elmúlt húsz évben, magánzsebekből megy a pénz a hivatalos keretet sokszorosan meghaladó kampánybüdzsékbe – derül ki a Hírszerző kampányfinanszírozás hátterét feltárni igyekvő kétrészes cikksorozat első részéből.

Ajtót mutatott a hozzá menesztett pártdelegációnak a Fidesz egyik fő támogatója 1998 őszén, az önkormányzati választások idején, mert úgy ítélte meg, előre lefutott a meccs, Demszky Gábort nem lehet megszorongatni, akkor meg minek a korteskedésre költeni – egy több főpolgármesteri kampányt belülről végigélt forrásunk szerint ez példázza a legjobban a hazai párt- és kampányfinanszírozás 90-es évek végére kialakult, és máig érvényes állapotát.

“Nem pártvagyonok vannak, hanem állami megrendelésekkel óriásira hizlalt magánvagyonok, és ezek tulajdonosai osztanak vissza a pártoknak. Ez egy kölcsönös függés: a párt kiszolgáltatott az üzletember pénzének, az általa tulajdonolt cégek ‘szívességeinek’, de az illető maga is függ attól, hogy a politika nem ejti-e, ami természetesen az állami pénzcsapok elzáródásában, esetleg valamilyen kellemtelen hatósági vizsgálat formájában jelentkezne” – mondta forrásunk.

Hogy húsz év alatt milyen oligarchisztikus rendszer alakult ki Magyarországon, azt legutóbb a Figyelő cikke tette nyilvánvalóvá a nagyközönség számára is. A hetilap Simicska Lajos és Csányi Sándor üzleti érdekeltségeit bemutatva jut arra a következtetésre, hogy Magyarország jelenleg valószínűleg két legbefolyásosabb nem-politikus közéleti szereplője milyen céghálón keresztül kapcsolódik a Fideszhez, milyen szerepet játszottak felemelkedésükben az állami megrendelések, és milyen fideszes kötődésű kádereknek nyújtottak adott esetben “menedéket” cégbirodalmaikban.

Kósa András teljes cikke a Hírszerző oldalán olvasható.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.