kepmutatas.hu Összefogás az átláthatóbb kampányfinanszírozásért

HírekGripen-milliárdok nyomában

2010. 09. 27.

lb03-grippen-flight-11

A Gripen vadászrepülők beszerzéséhez kötődő beruházások döntő többsége pusztán a gazdasági racionalitás alapján is megvalósult volna. A 2001-ben nagyszabásúnak aposztrofált gazdasági ellentételezési program a bevont vállalatok tapasztalatai alapján inkább csak marketingfogás volt, hogy a társadalom könnyebben elfogadja a népszerűtlen és költséges fegyverbeszerzést.


Az ellentételezés keretrendszerét a hazai szabályozók láthatóan a svédek sorvezetője szerint írták, a gépgyártó Wallenberg-cégbirodalom ezért tudta minden erőfeszítés nélkül, házon belül teljesíteni kötelezettségvállalását. A beharangozott gazdasági haszon elmaradt, ráadásul az ellentételezés még drágította is a gépbeszerzést, körülbelül öt-tízmilliárd forinttal.

A Gripen vadászrepülők beszerzéséhez kötődő beruházások döntő többsége pusztán a gazdasági racionalitás alapján is megvalósult volna. A 2001-ben nagyszabásúnak aposztrofált gazdasági ellentételezési program a bevont vállalatok tapasztalatai alapján inkább csak marketingfogás volt, hogy a társadalom könnyebben elfogadja a népszerűtlen és költséges fegyverbeszerzést. Az ellentételezés keretrendszerét a hazai szabályozók láthatóan a svédek sorvezetője szerint írták, a gépgyártó Wallenberg-cégbirodalom ezért tudta minden erőfeszítés nélkül, házon belül teljesíteni kötelezettségvállalását. A beharangozott gazdasági haszon elmaradt, ráadásul az ellentételezés még drágította is a gépbeszerzést, körülbelül öt-tízmilliárd forinttal.

Hat évvel ezelőtt, 2004 márciusában a Pannónia-Csepel Külkereskedelmi Közös Vállalat egykori külkerese üzleti lehetőséget ajánlott a Miskolci Vasipari Zrt. (MV) elnök-vezérigazgatójának. A Camfil Farr ipari légtisztító-berendezéseket gyártó svéd multi bízta meg, hogy találjon megfelelő magyarországi acélipari beszállítót. A felek nagyon hamar megegyeztek, már abban az évben elindult az export Miskolcról a Camfil összeszerelő üzemeibe. Az MV Zrt. imponáló teljesítményét megkedvelték a svédek, minőségi ellenőreik elégedettek voltak az exportált termékekkel. A két cég együttműködése megszilárdult, a miskolci gyár most gázturbinák levegőjét szűrő berendezések acélrészeit gyártja a Camfilnek, ami éves forgalmának harmadát adja. A svéd cég életében nem az MV Zrt. volt az első magyar partner. A Camfil 2004-et megelőzően kapcsolatban állt a Budapesti Vegyipari Gépgyárral, illetve a Dunaújváros közelében működő Behán Acélszerkezet-gyártó Kft.-vel is.

Szentkirályi Balázs teljes cikke az ÉS.hu oldalon olvasható.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.